Youtube video games - balkanski youtuber

Tuesday, August 21, 2012

SONIC GENERATIONS



Sonic Generations je rimejk prethodnih naslova o najpopularnijem ježu u video igrama, koji uspeva da sjedini retro šmek sa modernom produkcijom.

Igra počinje slavljeničkim piknikom sa svim Sonikovim prijateljima, koje smo upoznali u dosadašnjim igrama. Međutim, bezazlenu žurku krešuje misteriozni Time Eater, koji kidnapuje Sonicove prijatelje kako bi ih razbacao po prošlosti protagoniste.

Sam Sonic ostaje zatočen u bezbojnoj i bezvremenskoj dimenziji po imenu White Space. Tokom tumaranja u ovoj ravni postojanja Sonic sreće sebe iz mlađih dana i avantura konačno počinje.

White Space, u stvari, ima ulogu hub-a. Ovde možete da odaberete nivo za igranje, pogledate statistiku, šta ste sve otključali i sl.

Svaki nivo je podeljen na dva čina. Act 1 je klasični Sonic, dok je druga deonica nivoa u modernom, 3D fazonu.

Klasični Sonic se odvija u 2D ravni na skrolujućem ekranu. Ovo su svima poznate Sonic igre, zbog kojih nismo plaćali užinu, iz detinjstva. Moderan Sonic vuče korene sa DreamCast konzole, a kasnije je evolurirao kroz novije generacije igračkih mašina. Tu je reč o mešavini 3D i 2D gameplay-a. Svaki nivo ćete igrati sa pogledom iza Sonica, a na određenim deonicama kamera je u fazonu klasičnog Sonica.

Inače, plavi jež je naučio i po koju novu veštinu, a o čemu se radi, saznaćete sami... Takođe, imajte u vidu da će, na početku, nivoi sa modernim Sonikom delovati teži nego što su zaista, ali posle perioda uhodavanja oni postaju čak lakši od klasičnih.

Sonic je oduvek važio za najbržu platformsku igru koja je najviše pažnje pridavala refleksima.

Sada je osećaj brzine još više izražen zbog igranja u 60 FPS. Cilj svakog nivoa je preći razdaljinu između tačke A i B u što kraćem vremenskom roku. Svaki nivo možete preći na više načina.

Najkraći i najbrži put je ujedno i najteži. Tada ćete svaki nivo uglavnom prelaziti za svega par minuta. Zatim, postoji putanja za casual igrače koja se vrlo lako prati i tada ćete nivoe prelaziti za 5-10 minuta. Na kraju, postoje i najduže rute gde će se neiskusni igrači gubiti. Za završne misije, u tom slučaju, trebaće i po 20 minuta.

Sonic na svom putovanju skuplja zlatne prstenove koji su ekvivalent njegovog zdravlja. Ako vas neprijatelj udari ili, usled nailaženja na prepreku, izgubićete sve što ste skupili, ali ćete ostati živi. Ono što ispadne okolo, možete sakupiti. Naravno, ako ih skupite stotinu, dobićete život.

U zavinosti koliko vam je trebalo vremena da pređete nivo i koliko ste prstenova imali na kraju misije dobićete ocenu od A do D. Svaka ocena donosi određen broj poena. Njih trošite na otključavanje pasivnih osobina.

Neke od osobina omogućavaju Soniku brže kretanje pod vodom, da prilikom udara ne izgubi sve prstenove, da se prilikom pada dočeka na noge i sl. Zato igra poseduje laganu RPG notu.


Sonic Generation prelepo izgleda. Grafika je šarena i detaljna. Isto važi i za animaciju. Imaćete utisak da gledate neki animirani film, ali ćete se istovremeno vratiti u dane starijih igara. Razni zvučni efekti su preneti iz prethodnih naslova, a soundtrack je remiksovan. U ovo ćete se vrlo brzo uveriti, jer vas, kao prva misija čeka kultni nivo Green Hill. Ne postoji gejmer koji je odrastao uz Sega Mega Drive, a da ne zna o čemu pričam.

Sonic Generations ima 122 nivoa, međutim, nemojte se odmah radovati, jer je teško da ćete uz nju provesti nebrojane dane.

Sonic Generations je podeljen na nivoe, borbe sa boss-evima i rivalima i na razne “izazove” (challenges). Tu je i Sonic fliper. Za kompletiranje igre dovoljno je da pređete svega 9 nivoa, podeljena na po dva poglavlja, što daje 18 celina plus boss fight.

Kod borbi sa maticama i rivalima nemate mogućnost izbora klasičnog ili modernog Sonica, već pristup zavisi od konkretne prirode igre iz koje je boss uzet.

Challenge-a ima ukupno 90, po 45 za klasičanog i modernog Sonica. Iako ovi izazovi nude različite boost sisteme sve se svodi na trku sas vremenom i pokušaje prelaženja u što kraćem roku.

Sonic Generations poseduje dva online moda. Ranking attack i 30 second trail. Sve što budete radili će se, u vidu statistike, prikazivati online. U Ranking modu je cilj da pobedite vreme drugih igrača i da postavite rekorde. Ovo igri daje takmičarsku notu. 30 second trail je mod gde imate pola minuta da što dalje odmaknete od početne tačke nivoa. Rezultati “idu”, takođe, online.

Glavna zamerka odlazi u pravcu kratke solo kampanje, jer je, kod ovakvih igara, ona najvažnija. Tamođe, mnoge matice su lake, tako da ćete ih pobeđivati, bez muke. Ipak, ako ste zainteresovani za online takmičenje, Sonic može da bude zabavan.

Uprkos nekim nedostacima, Sonic Generation je jedna od najboljih platformskih igara u par godina koja je podsetila na zlatno doba “Sege”.


No comments: